Josef Říha | | klub

Kniha 100 let fotbalu v Lanžhotě

Fotbalový oddíl vydal k stoletému výročí svého založení také knihu. Děkujeme moc všem, kteří nám přispěli k jejímu vydání, bez vaší pomoci by toto nebylo možné!
Je věnována všem naším bývalým, současným i budoucím hráčům, trenérům, funkcionářům, fanouškům, ale také třeba i našim soupeřům, prostě VŠEM.

Zakoupíte ji v Městské knihovně, prodejně Průmyslové zboží Jaroslav Tuček, nebo múžete objednat na klubovém e-mailu fotbal.lanzhot@seznam.cz. Cena knihy je 390,--Kč.

„Na zeleném trávníku,
dvaadvacet maníků,
jedenáct je z nich,
chlapců lanžhotských,…“

Slova této klubové hymny doprovází lanžhotský fotbal už téměř 70 let. V knize zpracované při příležitosti 100. výročí založení fotbalového klubu se dočtete nejen to, kdo je jejím autorem, ale také třeba to, že si okolnosti jejího vzniku dnes nepamatuje jednoduše proto, že ji považoval za nepodařenou. Ale dozvíte se také, jaká byla v počátcích výbava našeho veskrze amatérského klubu, že v Lanžhotě hrála například i věhlasná Sparta Praha, přátelské utkání tu pískal herec Vlasta Burian, místní hráči se mohli měřit i s pražskou Slávií nebo Slovanem Bratislava a ligoví soupeři tu byli během letních přestávek jako doma. Jak se na hřiště na Pastvisku vměstnalo 6 000 fanoušků? Že někteří fanoušci absolvovali i 180 km dlouhý výjezd na kole, jen aby viděli zápas Lanžhota? Nebo jste věděli, že na místě dnešního stadionu Na Šlajsi bylo jezero a v jeho okolí jen sklad stavebního materiálu? Že nejstarší lanžhotský fotbalista hrál aktivně fotbal i v 60 letech? A pamatujete, jak bránu na Šlajsi hájil i Petr Čech a po trávníku tu běhal Patrik Schick?
Pamětníci s knihou mohou zavzpomínat na skromné začátky kopané v obci. Dekádu po dekádě s námi můžete projít staletou historii, vzestupy lanžhotské kopané, její vrcholy, a jak to pak nejen ve sportovní historii bývá, nevyhnuly se klubu na amatérské bázi ani pády a sestupy. Nicméně stovky až tisíce lidí do fotbalu v Lanžhotě v průběhu posledních 100 let otiskli výsledky své práce, které i díky této publikaci nebudou ve vzpomínkách lanžhotské veřejnosti zapomenuty.

Aktuální články

Program zápasů našich mužstev (DOPLNĚNO)

Od pátku až do středy jsou tentokrát přes sváteční velikonoční víkend rozloženy zápasy našich mužstev.Na Velký pátek se druhém...

deník.cz: Lanžhot potvrdil jarní formu. Výhru nad Líšní trefili Totka se Svobodou

Fotbalisté Lanžhota potvrdili výbornou formu z úvodu jarní části. V nedělním duelu osmnáctého kola divize D doma porazili brankami Marka...

"Byl to skvělý týmový výkon," říká o zápasu s béčkem Líšně Marko Totka

Při absenci vykartovaného špílmachra Jakuba Krče se znovu projevilo, že je senický odchovanec Marko Totka na divizi nadstandardním hráčem a...