Josef Říha | | muži

Líbí se mně klubové ambice

Období nestability v Lanžhotu, při němž se v týmu hrajícím krajský přebor vystřídali za poslední rok a půl tři trenéři, má ukončit zkušený kouč Milan Valachovič. Devětačtyřicetiletý lodivod v posledních třech sezonách vedl přední celek Fortuna Moravskoslezské ligy FC Hlučín, kam se přesunul po tři a půl roku dlouhém angažmá v MSK Břeclav. Nyní ho po šesti a půl letech čeká mužstvo v krajské soutěži.

Po třech sezonách opouštíte Hlučín. Jak se ohlížíte za posledními třemi roky?
V Hlučíně se všechny tři sezony zdařily. Přišel jsem do klubu s cílem nastartovat A mužstvo, což se nám povedlo. Postupně jsme stoupali tabulkou, až jsme naposledy skončili třetí. Ten poslední ročník byl nejlepší, i když si myslím, že jsme tam ještě nějaké rezervy měli. S vedením jsme se nicméně dohodli na ukončení smlouvy, dohoda byla oboustranná. Respektoval jsem, že potřebují nový impuls.
Proč jste se rozhodl odejít do Lanžhotu hrajícího soutěž o dvě úrovně nižší?
Chtěl jsem se vrátit na jižní Moravu, bydlel jsem tam a mám tam rodinu a vztah k prostředí. Navíc se znám s manažerem Lanžhotu Bartošem a líbí se mi jejich ambice. Je to zajímavý klub a měl bych jim pomoct. Měl jsem i jiné nabídky, jednání Lanžhotu ale bylo přímočaré.
Buďte konkrétní, jaké tedy budou ambice v příští sezoně?
Když říkám ambice, nemyslím úplně umístění v tabulce. Třeba že bych řekl konkrétní příčku, na které chceme skončit. Myslím tím, že mužstvo bude mít řád, bude pravidelně trénovat a bude v něm zdravá konkurence. Výsledky se potom dostaví. Dnes je problém v tom, že se v nižších soutěžích hráči pořádně nesejdou na tréninku, a to nemůže vyhovovat nikomu. K nám se po půlroce vrátí Čambal z Hodonína a Velický z Rakouska. Jednáme o příchodu dalších hráčů, abychom rozšířili kádr.
Sledoval jste na dálku výsledky Lanžhotu v uplynulé sezoně?
Pozoroval jsem to hodně zblízka. O možnosti odejít do Lanžhotu jsem věděl s předstihem, proto jsem se na tento tým zaměřil. Jezdil jsem na domácí zápasy Sokola a taky jsem sledoval přenosy přes TV Com. Některé hráče znám ještě z MSK Břeclav.
Bude těžké po šesti a půl letech ve třetí lize přesměrovat myšlení na krajský přebor?
S nižšími soutěžemi jsem měl i v těchto letech zkušenosti. Jednu chvíli jsem pomáhal Tvrdonicím. Ještě, když jsem byl v Hlučíně, tak jsem rok spolupracoval s rakouským týmem ze Zweite Klasse. Takže jsem musel rychle přepnout z tréninku v Hlučíně na úplně jinou úroveň. Rozdíly jsou obrovské.
V čem hlavně?
Ve třetí lize máte pět až šest tréninků týdně. Jsou to poloprofesionálové, kteří mají povinnost trénovat. Jejich fotbalové myšlení je na trochu jiné úrovni než v nižších soutěžích. Jak jsem říkal, tam je problém s účasti na trénincích. Ale Lanžhot má vysoké ambice a věřím, že to bude mít úroveň.

Zdroj: breclavsky.denik.cz

Aktuální články

Program zápasů našich mužstev (DOPLNĚNA POZVÁNKA)

Kde a kdy hrají naše mužstva o následujícím víkendu zápasy?

Výsledky všech našich mužstev

Přehled věech našich víkendových výsledků.

deník.cz: Lanžhot ve Staré Říši nezaváhal. Potřebovali jsme se rozjet, přiznal Hílek

Napravili reputaci. Fotbalisté Lanžhota po dvou porážkách opět naplno bodovali. V sobotním duelu dvaadvacátého kola divize D zvítězili na...