Martin Daneš | | muži

"V bráně jsem mnohem víc nervózní, než v poli," říká domácí univerzál Jirka Trubač

Letos oslaví čtyřicítku, ale divizi si zachytal až letos na jaře. Po zranění brankářské jedničky Kuby Klimeše ukázalo vedení klubu na Jiřího Trubače. Domácí univerzál, který je sice původně brankářem, ale běžně už hrává v poli za béčko Sokola, zažil v neděli Na Šlajsi velký comeback mezi tři tyče. A naskočil rovnou do divize. V minulém kole v Tasovicích vychytal Lanžhotu vítězství 2:1, v neděli doma proti Ždírci nepustil za svá záda ani jednu z osmi přímých střel soupeře a udržel čisté konto.

Než jste nastoupil v minulém kole do brány áčka v Tasovicích, kdy jste naposledy chytal soutěžní zápas?
To bude tak dva a půl roku, co jsem naposledy chytal. Jenže nikdy to nebyla tak vysoká soutěž, maximálně jsem nastupoval v krajském přeboru, ale v divizi ještě ne. Vedení o mě vědělo, že můžu být záložní varianta v případě, že se někdo z brankářů z áčka zraní, a také jsem s nimi na tréninky chodil jako náhradní brankář, když někdo z mladších kluků nemohl přijít. Když se nedávno Kuba Klimeš na tréninku zranil, bylo to rychlé rozhodnutí vedení, že já půjdu do brány. Nenechám je ve štychu a vždy áčku rád pomůžu, když je potřeba.


V Tasovicích to vyšlo, inkasoval jste jedinou branku až v nastavení a gól domácích už nic neřešil. Jaká byla ale domácí premiéra ve čtvrté nejvyšší soutěži? Hned v první minutě hosté ze Ždírce vážně zahrozili…
Narovinu, čekal jsem, že si víc zachytám venku v Tasovicích, to je nepříjemný soupeř. Ale rozhodně více práce jsem měl tedy doma. A taky přiznám, že jsem byl nervóznější. Přece jen, poprvé doma v tak vysoké soutěži. Nebudu říkat, že tam nervozita nebyla. Navíc hned v první minutě soupeř střílel metr a půl od branky, naštěstí to šlo mimo. Hodně jsem si oddechl.


Zachytal jste si asi víc, než jste sám čekal? Hosté měli hodně rohů a také pár dobrých šancí.
Slabší týmy se často dokážou vyburcovat, na nedostatek práce jsem si stěžovat opravdu nemohl. Kluci už si naštěstí začínají zvykat, že vzadu stojím já a ne Kuba, který je skvělý gólman a má trošku jiný styl než já. Kluci v poli mě podrželi, bránění berou zodpovědně.


Některým byste mohl ve svém věku dělat otce…

Některým? To snad i půlce týmu. Samozřejmě mi všichni tykají, v kabině to tak funguje, nesnesl bych, aby mi třeba vykali. Kopeme za stejný tým.


S Kubou Klimešem to vypadá na delší zotavování, takže před sebou máte nejspíš ještě pár dalších divizních zápasů. Doma chápou, že program na víkendy máte rázem jasný?
Jsem z fotbalové rodiny, tři jsme hráli nebo hrajeme fotbal, takže už jsou na to všichni zvyklí. Zařídím se tak, abych na tréninky a zápas mohl odjet. Vypadá to, že pokud vedení nesežene nějakého dalšího brankáře, ještě se do brány podívám. A když ne, rád se vrátím do béčka, kde hraju v obraně.


Takže zkušenosti máte i jako hráč v poli? Co Vám sedí víc?
V době, kdy v Lanžhotě bylo dost gólmanů a já už jsem pomalu stárl, zvykl jsem si hrát vzadu, na stoperu nebo na bekovi. Přijde mi, že tam není tak velká zodpovědnost jako v té bráně. Nervóznější jsem spíš v té brance. Jsem srdcař a pomůžu i áčku, když je potřeba, a až to nebude akutní, vrátím se zase do béčka.

Aktuální články

Program zápasů našich mužstev (DOPLNĚNA POZVÁNKA)

Kde a kdy hrají naše mužstva o následujícím víkendu zápasy?

Výsledky všech našich mužstev

Přehled věech našich víkendových výsledků.

deník.cz: Lanžhot ve Staré Říši nezaváhal. Potřebovali jsme se rozjet, přiznal Hílek

Napravili reputaci. Fotbalisté Lanžhota po dvou porážkách opět naplno bodovali. V sobotním duelu dvaadvacátého kola divize D zvítězili na...